Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

'' Ο ΘΕΟΣ -ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ''

«Λοιπόν, Θεέ, Σου δίνω μια ευκαιρία ν’ αποδείξεις ότι υπάρχεις».
Ο Μπομπ γονάτισε δίπλα στο κρεβάτι του. Ήταν εφτά χρονών και πολύ ήθελε να πιστέψει στο Θεό. Έτσι, έσκυψε το αχτένιστο σγουρομάλλικο κεφάλι του, σταύρωσε τα χέρια και προσευχήθηκε.
«Πραγματικά θέλω να πιστέψω σε Σένα, Θεέ. Αν, όταν ξυπνήσω το πρωί, υπάρχει ένα εκατομμύριο δολάρια κάτω από το κρεβάτι μου, θα ξέρω ότι είσαι αληθινός και δε θα Σ’ αμφισβητήσω ποτέ».
Βέβαια, δεν το πήρε ποτέ το ένα εκατομμύριο. Ίσως επειδή ήθελε περισσότερο τα χρήματα, παρά το Θεό. Ίσως, πάλι, γιατί το ένα εκατομμύριο δολάρια, που περίμενε να το βρει σε χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου όπως στη Μονόπολη, δε θα χωρούσε κάτω απ’ το κρεβάτι του, όπου στριμώχνονταν ένα σωρό παιχνίδια, το κασετόφωνό του, σκονισμένα αρκουδάκια, ακόμα και βρώμικες κάλτσες.
Φυσικά, η αιτία που δεν έλαβε τα χρήματα είχε να κάνει περισσότερο με τη λάθος γνώμη του για το Θεό. Ο Μπομπ έβλεπε το Θεό σαν έναν αυτόματο πωλητή: λες μια προσευχή, πατάς το κουμπί και η ευχή σου πραγματοποιείται. Τον είχε φανταστεί σαν τον Άγιο Βασίλη, να περιμένει κάπου στο ανεξερεύνητο διάστημα να εκπληρώσει τη λίστα με τις επιθυμίες του. Αν προσευχόταν πολύ και πίστευε πολύ στο Θεό, Εκείνος θα του έκανε καθετί που θα μπορούσε να λαχταρήσει μια εφτάχρονη καρδούλα. Αυτό γίνεται εύκολα πιστευτό από ένα παιδί. Δυστυχώς, όμως, πολλοί άνθρωποι κουβαλάνε τις ίδιες αντιλήψεις για το Θεό ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους. Στην κατανόηση του χαρακτήρα του Θεού, ποτέ δεν ξεπερνάνε το μύθο ότι είναι κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη.
Ο Θεός ευχαριστιέται ν’ απαντάει προσευχές. Λέει: «Κάλεσέ με και θα σου απαντήσω» (Ιερεμίας 33:3). Υπόσχεται ακόμα: «Ακόμα πριν προλάβουν να μου φωνάξουν, εγώ θα τους έχω αποκριθεί, ακόμα πριν τελειώσουν την προσευχή τους, εγώ θα κάνω να εκπληρώνεται» (Ησαίας 65:24).
Αλλά η προσευχή δεν είναι το νόμισμα που θα βάλεις στον αυτόματο πωλητή ούτε η πίστη είναι το κουμπί που πρέπει να πατήσεις. Ο Θεός δεν υποτάσσεται στα καπρίτσια και τις επιθυμίες μας. Οσο θερμά κι αν προσευχόταν ο εφτάχρονος Μπομπ για το ένα εκατομμύριο δολάρια, όσο πολύ κι αν πίστευε, δε θα το έβρισκε κάτω από το κρεβάτι του το επόμενο πρωινό. Οχι επειδή ο Θεός δεν τον αγαπά. Οχι επειδή ο Θεός δεν απαντά προσευχές. Ούτε επειδή δεν υπήρχε χώρος κάτω από το κρεβάτι του. Το ένα εκατομμύριο δολάρια δεν ήρθε, γιατί ο Μπομπ στην πραγματικότητα δεν προσευχόταν, απλά ευχόταν.
Αντίθετα με το μύθο που θέλει το Θεό έναν Άγιο Βασίλη, Εκείνος δεν είναι ένας αυτόματος πωλητής που μοιράζει δώρα και κάνει όλα τα χατίρια. Ο Κύριος ξεπερνά κατά πολύ τις μικροπρεπείς ευχές μας. Είναι ο Παντοδύναμος Θεός της Αγάπης. Ποθεί εμείς τα παιδιά του να Τον αγαπήσουμε όπως Εκείνος μας αγαπά. Θέλει να εκζητούμε Αυτόν κι όχι τις απαντήσεις Του στις γεμάτες πλεονεξία προσευχές μας. Θέλει να υπακούμε σ’ Αυτόν, όχι επειδή έτσι μπορεί να κερδίσουμε ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά επειδή Τον λατρεύουμε και θέλουμε να Τον ευχαριστήσουμε. Μάλιστα, όταν Τον γνωρίζουμε καλύτερα και παύουμε να Τον αντιμετωπίζουμε σαν έναν αυτόματο πωλητή αγαθών, ο Λόγος Του υπόσχεται ότι «αποκτούμε θάρρος ενώπιον του Θεού και μας δίνει ό,τι του ζητούμε, γιατί εκτελούμε τις εντολές Του και κάνουμε ό,τι του είναι αρεστό» (Α' Ιωάννου 3:21-22).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου