Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

'' ΤΥΦΛΗ ΠΙΣΤΗ''

-Α, ώστε λοιπόν είσαι χριστιανός; παρατήρησε ο καθηγητής μ’ έναν αέρα ανωτερότητας. Ο Τζεφ, πρωτοετής στο κολέγιο, ξεροκατάπιε τόσο απότομα, που κόντεψε να πνιγεί. -Για πες μου, συνέχισε ο καθηγητής, μπορείς να αποδείξεις με εκατό τοις εκατό ακρίβεια ότι ο Χριστός αναστήθηκε;
Ο Τζεφ προσπάθησε μάταια να καθαρίσει το λαιμό του, αλλά η φωνή του ακούστηκε σιγανή και αδύναμη.
-Μμμ, όχι.
-Βλέπετε; τυφλή πίστη! Αμάθεια, παραλογισμός και αγραμματοσύνη, αυτή είναι η πίστη του. Και ο καθηγητής γύρισε προς τον πίνακα αφήνοντας τον Τζεφ κατακόκκινο και ταπεινωμένο.
Οταν ήμουν νέος, συμφωνούσα μ’ αυτό τον καθηγητή. Τότε πίστευα ότι η χριστιανική πίστη ήταν ουσιαστικά τυφλή και αποφάσισα να τη μελετήσω, σκοπεύοντας κατά βάθος να καταρρίψω το Χριστιανισμό. Κι όμως, όσο πιο πολύ ερευνούσα τον ιστορικό και βιβλικό Χριστιανισμό, τόσο περισσότερο καταλάβαινα ότι είναι μια έξυπνη και απόλυτα λογική πίστη.
Ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του: «Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:32). Δεν είπε: «Θα αγνοήσετε την αλήθεια». Δεν είπε: «Πρέπει να πιστέψετε άσχετα με το αν είναι αλήθεια ή όχι». Είπε: «Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».
Ο Ιησούς δε μας καλεί να θυσιάσουμε τη νοημοσύνη μας για να Τον εμπιστευτούμε ως Σωτήρα και Κύριό μας. Δεν περιμένει να ζήσουμε τη χριστιανική μας πίστη ανεξάρτητα από κάθε λογική. Αντίθετα, η χριστιανική πίστη πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και αποδείξεις.
Ο καθηγητής που προκάλεσε τον Τζεφ για την πίστη του πίστευε πως, αν δεν μπορείς ν' αποδείξεις κάτι εκατό τοις εκατό, τότε σίγουρα αυτό είναι άχρηστο και ψεύτικο. Συμπέρανε επίσης ότι η χριστιανική πίστη είναι τυφλή, μια και γεγονότα σαν την ανάσταση ή τη θεία φύση του Ιησού δεν μπορούν ν’ αποδειχτούν με εκατό τοις εκατό βεβαιότητα.
Αυτό όμως είναι μύθος.
Έτσι κι αλλιώς ζούμε σ’ ένα σύμπαν γεμάτο αμφιβολίες και απρόοπτα. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις μαθηματικές εξισώσεις, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούν ν’ αποδειχτούν εκατό τοις εκατό.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν μπορούν να αποδείξουν εκατό τοις εκατό ότι τα καινούρια τους μοντέλα είναι ασφαλή. Αλλά τ' αποτελέσματα των τεστ που κάνουν είναι αρκετή απόδειξη για τους αγοραστές.
Ένας δικαστής δεν μπορεί ν’ αποδείξει εκατό τοις εκατό ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το συγκεκριμένο έγκλημα για το οποίο κατηγορείται. Ακόμα κι αν ομολογήσει ο ίδιος την ενοχή του, υπάρχει η πιθανότητα να λέει ψέματα για να προστατέψει κάποιον άλλο ή μπορεί να εξαναγκάστηκε να ομολογήσει. Αυτό που κάνουν οι δικαστές είναι να ζυγίζουν τις αποδείξεις, ώστε να οδηγηθούν σ’ ένα συμπέρασμα «πέρα από κάθε λογική αμφιβολία».
Παρόμοια, ούτε η ανάσταση του Ιησού ή η θεϊκή Του φύση μπορούν ν’ αποδειχτούν εκατό τοις εκατό. Αλλά αυτό δε σημαίνει καθόλου ότι η χριστιανική πίστη είναι τυφλή. Οι αποδείξεις για τη χριστιανική πίστη είναι αρκετές. Μπορεί να μην είναι εξαντλητικές, ώστε να δίνουν εκατό τοις εκατό βεβαιότητα, αλλά είναι αρκετές.
Ο απ. Ιωάννης έγραψε στο Ευαγγέλιό του: «Ο Ιησούς έκανε βέβαια και πολλά άλλα θαύματα μπροστά στους μαθητές του, που δεν είναι γραμμένα σ’ αυτό εδώ το βιβλίο» (Ιωάννης 20:30). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά άλλα γεγονότα που διαβεβαιώνουν ότι ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού, τα οποία όμως δεν καταγράφηκαν. Οι αποδείξεις που παρέχει ο Ιωάννης δεν είναι εξαντλητικές. «Αυτά όμως» συνεχίζει στο επόμενο εδάφιο «γράφτηκαν για να πιστέψετε πως ο Ιησούς είναι ο Χριστός ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντας να έχετε δι’ αυτού τη ζωή» (Ιωάννης 20:31).
Στο εδάφιο 30 ο Ιωάννης λέει: «Κοιτάξτε, οι αποδείξεις δεν είναι εξαντλητικές». «Αλλά», συνεχίζει στο 31, «είναι αρκετές».
Ο Μπλαιζ Πασκάλ, ο Γάλλος μαθηματικός, φιλόσοφος και επιστήμονας, έλεγε ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις σχετικά με τη χριστιανική πίστη για να πείσουν καθέναν που δεν είναι προκατειλημμένος και δεν την έχει απορρίψει εκ των προτέρων. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να φέρουν στη βασιλεία του Θεού οποιονδήποτε δε θα ήταν πρόθυμος να μπει σ’ αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου