Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

'' Ο ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ''

Οι αποκαλύψεις για το Γκουαντάναμο θα οδηγήσουν τελικά στη φυλακή τον Ελληνοαμερικανό πρώην πράκτορα της CIA, ο οποίος κατηγορήθηκε για προδοσία επειδή αποκάλυψε σε δημοσιογράφο πληροφορίες για την τρομοκρατία, «απειλώντας την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Οι πιέσεις προς τον Μπαράκ Ομπάμα για την αθώωσή του συσπειρώνουν από πράκτορες του Λάνγκλεϊ, έδρα της CIA, μέχρι τον Ολιβερ Στόουν!

O Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου, οδηγήθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης 30 μηνών επειδή αποκάλυψε σε δημοσιογράφο πληροφορίες για την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Έπειτα από το 2007 και την παραίτησή του από τη CIA, ο Κυριάκου βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών εξαιτίας όσων είχε αποκαλύψει τότε για βασανισμούς κρατουμένων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στις 25 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί και επίσημα η ποινή φυλάκισης, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξε ο ίδιος με τις αμερικανικές αρχές, στις οποίες αποδέχτηκε την ενοχή του για την παραβίαση νόμου που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση ονομάτων πρώην και εν ενεργεία πρακτόρων της CIA. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξε το 2007 με δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους, όπου αποκάλυψε και το όνομα πρώην συναδέλφου του στη CIA, και όσα είχε υποστηρίξει για τα βασανιστήρια κρατουμένων στο Γκουαντάναμο στοιχειοθέτησαν το 26 σελίδων κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με αυτό, κατηγορείται επειδή αποκάλυψε σε δημοσιογράφο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, τα στοιχεία πρώην συναδέλφου του στη CIA, «θέτοντας σε κίνδυνο τον πράκτορα και τη δυνατότητά του να εργαστεί στο εξωτερικό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο. Επίσης, κατηγορείται πως βοήθησε με πληροφορίες τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «The New York Times» Σκοτ Σέιν να ταυτοποιήσει δεύτερο πράκτορα που συμμετείχε σε ανακρίσεις κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Στην αγωγή, οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν πως ο πρώην πράκτορας, «έχοντας πληροφορηθεί την ταυτότητα του μυστικού πράκτορα λόγω του ότι είχε πρόσβαση σε απόρρητη πληροφόρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκάλυψε επίτηδες πληροφορίες περί του πράκτορα σε άτομο το οποίο δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να λαμβάνει τέτοιες απόρρητες πληροφορίες […] και έστειλε με e-mail το όνομα του πράκτορα Α στον δημοσιογράφο Α».Οι Αρχές υποστηρίζουν πως μπορεί ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος να μη δημοσιοποίησε στον Τύπο το όνομα του πράκτορα της CIA που συμμετείχε στις ανακρίσεις στο Γκουαντάναμο, αλλά ενημέρωσε Αμερικανό δικηγόρο που την εποχή εκείνη είχε αναλάβει την υπεράσπιση των κρατουμένων στην αμερικανική βάση της Κούβας.

Ταυτόχρονα, του καταλογίζονται όσα είχε υποστηρίξει το 2007 -στον τηλεοπτικό σταθμό ABC- για τις μεθόδους απόσπασης πληροφοριών από τους κρατουμένους για συμμετοχή σε ισλαμικές - τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και πως παραπλάνησε τη CIA λέγοντας ψέματα αναφορικά με τις δράσεις του προκειμένου να πείσει την Υπηρεσία να του δώσει άδεια για να εκδώσει το 2010 το βιβλίο του με τίτλο «Ο απρόθυμος κατάσκοπος: η μυστική μου ζωή στον πόλεμο της CIA για την τρομοκρατία». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, γινόταν και αναφορά στην υπηρεσία του στην Αθήνα την περίοδο εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» το 2004. Στην απολογία του ο ομογενής πρώην πράκτορας της CIA ισχυρίστηκε πως αποκάλυψε το όνομα του συναδέλφου του όχι επειδή είχε πρόθεση να δημοσιοποιηθεί, αλλά για να το χρησιμοποιήσει ως πηγή ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος. «Δεν θα έπρεπε να έχω δώσει το όνομα. Εχω μετανιώσει. Δεν θα το ξανάκανα», δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times». Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως το όνομα του επίμαχου πράκτορα αποκαλύφθηκε αφού απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες κατά του Κυριάκου. Οπως έγραψε η εφημερίδα «New York Times», που αφιέρωσε πρωτοσέλιδο στο θέμα, ο Τζον Κυριάκου θα είναι ο πρώτος πράκτορας που θα καταδικαστεί για διαρροή πληροφοριών σε δημοσιογράφο στα 60 χρόνια της CIA.

Στις παρενέργειες της υπόθεσης συγκαταλέγεται και η παραίτηση, έπειτα από υποδείξεις, της συζύγου του Κυριάκου από τη CIA, όπου εργαζόταν ως αναλυτής.

Από πράκτορας, πανελίστας…
Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, στη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο πρώην πράκτορας της CIA προκάλεσε αίσθηση με την αποκάλυψη πως στις φυλακές του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες, εφαρμόζονται σε βάρος τους απάνθρωπα βασανιστήρια, όπως ο εικονικός πνιγμός. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος στις ΗΠΑ που δημοσιοποίησε μεθόδους βασανιστηρίων από τις μυστικές υπηρεσίες στο Γκουαντάναμο, προκαλώντας πονοκέφαλο στα υψηλόβαθμα στελέχη όχι μόνο της CIA αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες και στην περίπτωση του Αμπού Ζουμπάιντα, στελέχους της Αλ Κάιντα, τον οποίο ο ίδιος είχε συλλάβει το 2004 στο Πακιστάν και από τον οποίο απέσπασαν πληροφορίες έπειτα από 83 βασανισμούς με τη μέθοδο του τεχνητού πνιγμού, γνωστή ως water-boarding, προκειμένου να «σπάσει» και να μαρτυρήσει μυστικά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πληροφορίες που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκου, «δεν ήταν τόσο σημαντικές μπροστά στη ζημιά που προκλήθηκε για τη φήμη των ΗΠΑ εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στις φυλακές του Γκουαντάναμο». Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του, ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν ήταν παρών στους βασανισμούς του Αμπού Ζουμπάιντα, αλλά είχε διαβάσει σχετική αναφορά συνάδελφου του, το όνομα του οποίου αποκάλυψε αργότερα σε Αμερικανό δημοσιογράφο.
Οσα είχε δηλώσει τότε στο ABC, εκτός από αίσθηση στην αμερικανική και διεθνή κοινή γνώμη, του εξασφάλισαν και ένα συμβόλαιο συνεργασίας με το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο, όπου εμφανιζόταν σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές ως αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας. Το ίδιο διάστημα ανέλαβε και σύμβουλος του γερουσιαστή κ. Τζον Κέρι, ο οποίος το 2005 ήταν υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ με το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ διατέλεσε και τακτικός σχολιαστής με αναρτήσεις στο δημοφιλές ενημερωτικό ιστολόγιο Huffington Post.

…Και από ήρωας, κατηγορούμενος
Το 2002, για τους ανώτερους αξιωματούχους της CIA, ο Κυριάκου ήταν ο ήρωας της Υπηρεσίας, αφού είχε καταφέρει να συλλάβει το πρώτο καταζητούμενο μέλος της Αλ Κάιντα μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, τον Αμπού Ζουμπάιντα.
Επικεφαλής επιχείρησης της CIA και των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, o ομογενής πρώην πράκτορας εντόπισε το σπίτι όπου κρυβόταν ο Ζουμπάιντα και έπειτα από ένοπλη επιχείρηση τον συνέλαβε τραυματισμένο.

Μιλώντας το 2010 στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, ο Κυριάκου είχε δηλώσει για την οικογένειά του, αλλά και για την απόφαση να γίνει πράκτορας: «Ανατράφηκα μέσα σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια, από γονείς πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι ήταν δάσκαλοι και με πίεζαν να αριστεύω στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Η αγάπη για την πατρίδα ήταν βίωμα».

Πολλοί πρώην συνάδελφοί του αλλά και γνωστοί Αμερικανοί έχουν υποστηρίξει δημόσια τον Κυριάκου, όπως επίσης και ο γνωστός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, κάνοντας λόγο για άδικη υπόθεση εναντίον ενός ανθρώπου που διακινδύνευσε πολλές φορές τη ζωή του για τις ΗΠΑ. Ηδη ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα έχει στα χέρια του σχετική επιστολή με δεκάδες υπογραφές Αμερικανών, επιφανών και μη, που του ζητούν τη μείωση της ποινής φυλάκισης του ομογενή πρώην πράκτορα της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου